Opel

Sada deo General Motors-a, Opel GmbH je nemački proizvođač automobila sa dugom tradicijom, koji je osnovao 1863. godine Adam Opel. Poput mnogih drugih proizvođača, Opel nije počeo sa automobilima, u ovom slučaju to su bile mašine za šivenje i bicikla.

Prvi model je predstavljen na Salonu automobila u Hamburgu 1902. godine. Automobili su pravljeni u fabrici Opel-a paralelno sa šivaćim mašinama do 1911. godine, kada je razorni požar spalio fabriku gotovo u potpunosti.

Kada je proizvodnja nastavljena, Opel je počeo da pravi samo automobile. Godine 1913. su postali najveći proizvođač automobila u Nemačkoj. Opel se nije tu zaustavio, 1924. godine je uveo prvu masovnu proizvodnju na pokretnoj traci u Nemačkoj. Prvi model koji je izbačen bio je Opel Laubfrosch (the Tree Frog).

Do 1930. godine Opel je postao najveći proizvođač automobila u Evropi. Tome je doprinela i saradnja sa GM od 1929. godine što im je donelo pristup stranim tržištima i dalo priliku da prošire proizvodnju i pokrenu nove modele kao što je Opel Olympia, prvi masovno proizveden automobil napravljen od čelika.

Opel je otvorio novi pogon u Bochumu gde je proizveden novi model - Kadett, koji je obeležio celu eru za nemačkog proizvođača. Uveden je i sportski model - GT. Pošto je uneo ove promene, Opel je zadržao svoju titulu najvećeg proizvođača automobila u Nemačkoj 1972. godini.

Opel je zajedno sa GM otvorio veliki broj fabrika u različitim zemljama – Austrija, Engleska, Španija, Belgija, Švajcarska, Turska, čime je jasno istaknuta želja da postanu najveći proizvođač na svetskom nivou.

Počevši od Vectre, najuspešnijeg modela lansiranog 1988. godine, Opel uvodi katalizatore na svim svojim automobilima. Godinu dana kasnije sportski model Calibra je premijerno predstavljen, a brend je do tad već proizveo 25 miliona automobila. Kadett je 1991. godine povučen iz proizvodnje i Astra je imenovana za naslednika. Frontera, a kasnije i Monterey su Opelovi offroad modeli proizvedeni 1991. i 1992. godine.

Godine 2000., Opel počinje proizvodnju Agila, mini kombija, prvog takve vrste u Nemačkoj. Takođe redizajniraju stare modele, pojavljuje se nova generacija Corse (2001.), kao i druga generacija Astre. Sportski segment tržišta će biti zadovoljen modelima Speedster (2002.) i Tigra (2004.).

Poslednjih godina Opel pokušava da se probije u potpuno novu klasu, sa drugim poznatim nemačkim proizvođačima kao što su Mercedes, BMW i Porsche, gde je najvažniji luksuz, sa uvođenjem modela Insignia (2008.).